Το Π.Μ.Σ. «Επιστήμες της Αγωγής – Εκπαίδευση με Χρήση Νέων Τεχνολογιών» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει εγκαινιάσει ήδη από το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, με την πρωτοβουλία του τότε Διευθυντή του, Καθηγητή Κωνσταντίνου Βρατσάλη, μία καινοτόμο εκπαιδευτική δράση με αντικείμενο την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Σχεδόν κάθε χρόνο, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Π.Μ.Σ. μετακινούνται για ένα τριήμερο σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο για εκπαιδευτικές δράσεις προορισμό και παρακολουθούν εντατικό σεμινάριο και εργαστήρια μεθοδολογίας με θέμα την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Ο στόχος της εκπαιδευτικής δράσης είναι να εισάγει τους φοιτητές στον τρόπο εκπόνησης μιας διπλωματικής εργασίας, δραστηριότητα η οποία είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, αλλά και σε εργαλεία μεθοδολογίας έρευνας που είναι αναγκαίο να γνωρίζουν προκειμένου να πραγματοποιήσουν την έρευνά τους.
Τα προηγούμενα χρόνια, τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν είτε εντός του νησιού της Ρόδου (Απολακκιά, Προφήτης Ηλίας) είτε σε νησιωτικούς προορισμούς εντός της Δωδεκανήσου (Τήλος, Κως). Οι μικροί και ιδιαίτεροι προορισμοί είχαν επιλεγεί συνειδητά, για να προσφέρουν το κλίμα που απαιτείται για τη διεξαγωγή ενός τέτοιου σεμιναρίου, που εκτός από τις γνώσεις και δεξιότητες που φιλοδοξεί να προσφέρει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, έχει και έναν σημαντικότερο στόχο, αυτόν της ανάπτυξης ακαδημαϊκής κοινότητας ανάμεσα στους φοιτητές και τους καθηγητές μέσα από την εκπαίδευση και τις συζητήσεις σχετικά με τα θέματα του σεμιναρίου ή και άλλα ευρύτερα θέματα των σπουδών τους που τους απασχολούν. Επιπλέον, δίνονταν η ευκαιρία στους φοιτητές να γνωρίσουν από κοντά τις συνθήκες λειτουργίας απομονωμένων ολιγοθέσιων σχολείων αλλά και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την υπέρβαση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν αυτά τα σχολεία.
Από το έτος 2015-16, λόγω της μεγάλης συμμετοχής αλλά και του εμπλουτισμού του σεμιναρίου με περισσότερα και απαιτητικότερα εργαστήρια μεθοδολογίας, το σεμινάριο καθιερώθηκε να πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιακής Μονάδας Ρόδου. Την ίδια περίοδο με την εκπαιδευτική δράση πραγματοποιείται και η διεξαγωγή επιστημονικής ημερίδας του Π.Μ.Σ. με έγκριτους καλεσμένους ομιλητές, οι οποίοι παρουσιάζουν τις νέες θεωρητικές και ερευνητικές τάσεις, αλλά και καινοτόμες πρακτικές διδασκαλίας στη θεματική της εκπαίδευσης με χρήση νέων τεχνολογιών, δίνοντας την ευκαιρία στους μεταπτυχιακούς φοιτητές να αποκτήσουν μία πληρέστερη εικόνα των νέων εξελίξεων στο επιστημονικό πεδίο ώστε να μπορούν να σχηματίσουν τη δική τους ερευνητική πρόταση στο πλαίσιο της εκπόνησης της διπλωματικής τους εργασίας.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου σεμιναρίου εκπόνησης μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας που διοργάνωσε το Π.Μ.Σ στις 9 – 10 Απριλίου 2016 στη Ρόδο.
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλάμβανε τρεις θεματικές
1. Εισαγωγικά θέματα μεθοδολογίας εκπόνησης διπλωματικής εργασίας
- Τα δομικά στοιχεία της ερευνητικής εργασίας, Σοφός Αλιβίζος, Καθηγητής, ΠΤΔΕ Παν. Αιγαίου
- Βιβλιογραφική ανασκόπηση, Σκουμιός Μιχαήλ, Επίκ. Καθηγητής, ΠΤΔΕ Παν. Αιγαίου
- Ζητήματα λογοκλοπής στη συγγραφή διπλωματικής εργασίας, Λιαράκου Γεωργία, Αναπλ. Καθηγήτρια, ΠΤΔΕ Παν. Αιγαίου
- Τεχνικές αναζήτησης πηγών κατά τη συγγραφή διπλωματικής εργασίας, Κώστας Απόστολος, Μέλος ΕΔΙΠ, ΠΤΔΕ Παν. Αιγαίου
2. Εργαστήρια σε εργαλεία μεθοδολογίας εκπόνησης διπλωματικής εργασίας
- Λογισμικά διαχείρισης βιβλιογραφικών αναφορών: το παράδειγμα του zotero, Βρατσάλη Νεφέλη, Εκπαιδευτικός, MEd
- Εργαστήριο δομημένης παρατήρησης, Σπανός Δημήτρης, Εκπαιδευτικός, MEd, Phd
- Εργαστήριο ανάλυσης περιεχομένου ηλεκτρονικών μηνυμάτων, Κώστας Απόστολος, Μέλος ΕΔΙΠ, ΠΤΔΕ Παν. Αιγαίου
- Βασικές δεξιότητες χρήσης του λογισμικού ποιοτικής ανάλυσης δεδομένων atlas.ti, Κώστας Απόστολος, Μέλος ΕΔΙΠ, ΠΤΔΕ Παν. Αιγαίου
- Βασικές δεξιότητες χρήσης του λογισμικού ποσοτικής ανάλυσης δεδομένων SPSS, Ανδρεδάκης Νικόλαος, Καθηγητής ΤΕΠΑΕΣ Παν. Αιγαίου
3. Παρουσίαση του ερευνητικού πεδίου των διδασκόντων του Π.Μ.Σ. και συζήτηση γύρω από πιθανά θέματα εκπόνησης διπλωματικών εργασιών
Κατά τη δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου οι μεταπτυχιακοί φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία εκπαιδευτική δράση, που σχεδιάστηκε από τον υποψήφιο διδάκτορα του Π.Μ.Σ., κ. Φίλιππο Τζόρτζογλου και περιλάμβανε αρχαιολογική ξενάγηση στην Ακρόπολη της Λίνδου (από την αρχαιολόγο κ. Βρατσάλη Πορτοκαλένια) και παρουσίαση εκπαιδευτικής δραστηριότητας επαυξημένης πραγματικότητας που σχετίζονταν με την αρχαιολογική ξενάγηση (από τον κ. Τζόρτζογλου).
Ο Διευθυντής του Π.Μ.Σ.
Καθηγητής Σοφός Αλιβίζος