Σεμινάριο Εκπόνησης Διπλωματικών Εργασιών

Το Π.Μ.Σ. έχει εγκαινιάσει ήδη από το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, με την πρωτοβουλία του τότε Διευθυντή του, καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Βρατσάλη, μία καινοτόμο εκπαιδευτική δράση με αντικείμενο την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Σχεδόν κάθε χρόνο, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Π.Μ.Σ. μετακινούνται για ένα τριήμερο σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο για εκπαιδευτικές δράσεις προορισμό και παρακολουθούν εντατικό σεμινάριο και εργαστήρια μεθοδολογίας με θέμα την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Ο στόχος της εκπαιδευτικής δράσης είναι να εισάγει τους φοιτητές στον τρόπο εκπόνησης μιας διπλωματικής εργασίας, δραστηριότητα η οποία είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, αλλά και σε εργαλεία μεθοδολογίας έρευνας που είναι αναγκαίο να γνωρίζουν προκειμένου να πραγματοποιήσουν την έρευνά τους.

Τα προηγούμενα χρόνια, τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν είτε εντός του νησιού της Ρόδου (Απολακκιά, Προφήτης Ηλίας) είτε σε νησιωτικούς προορισμούς εντός της Δωδεκανήσου (Τήλος, Κως). Οι μικροί και ιδιαίτεροι προορισμοί είχαν επιλεγεί συνειδητά, για να προσφέρουν το κλίμα που απαιτείται για τη διεξαγωγή ενός τέτοιου σεμιναρίου, που εκτός από τις γνώσεις και δεξιότητες που φιλοδοξεί να προσφέρει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, έχει και έναν σημαντικότερο στόχο, αυτόν της ανάπτυξης ακαδημαϊκής κοινότητας ανάμεσα στους φοιτητές και τους καθηγητές μέσα από την εκπαίδευση και τις συζητήσεις σχετικά με τα θέματα του σεμιναρίου ή και άλλα ευρύτερα θέματα των σπουδών τους που τους απασχολούν. Επιπλέον, δίνονταν η ευκαιρία στους φοιτητές να γνωρίσουν από κοντά τις συνθήκες λειτουργίας απομονωμένων ολιγοθέσιων σχολείων αλλά και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την υπέρβαση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν αυτά τα σχολεία.

Από το έτος 2015-16, λόγω της μεγάλης συμμετοχής αλλά και του εμπλουτισμού του σεμιναρίου με περισσότερα και απαιτητικότερα εργαστήρια μεθοδολογίας, το σεμινάριο θα πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιακής Μονάδας Ρόδου. Ταυτόχρονα με την εκπαιδευτική δράση θα πραγματοποιείται και η διεξαγωγή επιστημονικής ημερίδας του ΠΜΣ με έγκριτους καλεσμένους ομιλητές, οι οποίου θα παρουσιάζουν τις νέες θεωρητικές και ερευνητικές τάσεις, αλλά και καινοτόμες πρακτικές διδασκαλίας στη θεματική της εκπαίδευσης με χρήση νέων τεχνολογιών, δίνοντας την ευκαιρία στους μεταπτυχιακούς φοιτητές να αποκτήσουν μία πληρέστερη εικόνα των νέων εξελίξεων στο επιστημονικό πεδίο ώστε να μπορούν να σχηματίσουν τη δική τους ερευνητική πρόταση στο πλαίσιο της εκπόνησης της διπλωματικής τους εργασίας.

12ο Σεμινάριο Εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας 2020-21

Για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22, το 12ο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 09 και την Κυριακή  10 Ιουλίου 2022 μέσω διαδικτύου.


11ο Σεμινάριο Εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας 2020-21

Για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21, το 11ο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 και την Κυριακή  13 Ιουνίου 2021 μέσω διαδικτύου.


10ο Σεμινάριο Εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας 2019-20

Για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20, το 10ο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 05 και την Κυριακή  06 Δεκεμβρίου 2020 μέσω διαδικτύου.

Δείτε το εδώ το πρόγραμμα του σεμιναρίου


9ο Σεμινάριο Εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας 2018-19

Για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19, το 9ο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 και την Τρίτη 21 Μαΐου 2019 στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιακής Μονάδας Ρόδου.

Δείτε εδώ την Αφίσα και το Πρόγραμμα του σεμιναρίου.


8ο Σεμινάριο Εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας 2017-18

Για το ακαδημαϊκό έτος 2017-18, το 8ο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 και την Τρίτη 3 Απριλίου 2018 στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιακής Μονάδας Ρόδου.

Δείτε εδώ την Αφίσα και το Πρόγραμμα του σεμιναρίου.


7ο Σεμινάριο Εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας 2016-17

Για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17, το 7ο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 και την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιακής Μονάδας Ρόδου.

Δείτε εδώ την Αφίσα και το Πρόγραμμα του σεμιναρίου.


Προηγούμενες διοργανώσεις του σεμιναρίου

Για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, το 6ο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιακής Μονάδας Ρόδου από τις 9 έως τις 10 Απριλίου 2016.

Δείτε εδώ την Αφίσα και το Πρόγραμμα του σεμιναρίου

Για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, το 5ο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο “Delfinia Resort Hotel”, στα Κολύμπια της Ρόδου και στο Γυμνάσιο Αφάντου από τις 14 έως τις 15 Απριλίου 2015. Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλάμβανε (βλ. αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ)

  • Εισαγωγική ομιλία για την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας, από το Διευθυντή του ΠΜΣ κ. Λοΐζο Σοφό
  • Παρουσίαση της διαδικασίας δήλωσης και έγκρισης θεμάτων διπλωματικών εργασιών, από την εξωτερική συνεργάτιδα της Γραμματείας του ΠΜΣ κα Νεφέλη Βρατσάλη
  • Παρουσίαση διπλωματικών εργασιών από μεταπτυχιακούς φοιτητές παρελθόντων ετών
  • Παρουσίαση του ερευνητικού πεδίου των διδασκόντων του ΠΜΣ και θεματικών πεδίων για την εκπόνηση διπλωματικών εργασιών, από τους διδάσκοντες του ΠΜΣ και μέλη ΔΕΠ του Τμήματος κκ. Λοΐζο Σοφό, Ασημίνα Τσιμπιδάκη, Μαρία Κλαδάκη, Κώστα Τσολακίδη, Γεωργία Λιαράκου, Μιχάλη Σκουμιό, Μάνο Φωκίδη, Βασιλεία Καζούλλη, Πολύκαρπο Καραμούζη
  • Παρουσίαση για τα βήματα διεξαγωγής βιβλιογραφικής ανασκόπησης, από τον υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος κ. Βασίλη Παράσχου
  • Εργαστήριο δημοσκοπήσεων με τίτλο «Μεθοδολογικές προϋποθέσεις για τη γενίκευσή των αποτελεσμάτων μιας κοινωνική έρευνας» από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του ΤΕΠΑΕΣ κ. Ανδρεαδάκη Νικόλαο
  • Εργαστήριο ποιοτικής ανάλυσης περιεχομένου ηλεκτρονικών μηνυμάτων και κωδικοποίησης ηλεκτρονικών μηνυμάτων για ποιοτική ανάλυση μέσω του λογισμικού Atlas.ti από το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος κ. Κώστα Απόστολο
 • Εργαστήριο στο εργαλείο της δομημένης παρατήρησης, από τον υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος κ. Δημήτρη Σπανό

Για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, το 4ο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο «Έλαφος», στον Προφήτη Ηλία της Ρόδου από τις 2 έως τις 4 Μαΐου 2014. Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλάμβανε (βλ. αναλυτικό πρόγραμμα εδώ)

  • Εισαγωγική ομιλία για την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας
  • Παρουσίαση της διαδικασίας δήλωσης και έγκρισης θεμάτων διπλωματικών εργασιών
  • Workshop για τα στάδια εκπόνησης μιας διπλωματικής εργασίας
  • Workshop στο εργαλείο της δομημένης παρατήρησης
  • Παρουσίαση του ερευνητικού πεδίου των διδασκόντων του Π.Μ.Σ. και θεματικών πεδίων για την εκπόνηση διπλωματικών εργασιών, από τους διδάσκοντες του Π.Μ.Σ.
 • Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ολιγοθέσιο Δημοτικό Σχολείο της Έμπωνας με αντικείμενο την παρουσίαση του τρόπου αξιοποίησης Νέων Μέσων στη διδασκαλία.

Το ιδιαίτερο περιβάλλον του Ξενοδοχείου Έλαφος βοήθησε στην ανάπτυξη του κλίματος επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων σε ζητήματα επόνησης διπλωματικής εργασίας ανάμεσα στους διδάσκοντες και τους 23 μεταπτυχιακούς φοιτητές που συμμετείχαν, ενώ το φυσικό τοπίο προσφέρθηκε για τη διεξαγωγή περιπάτων και εκπαιδευτικών παιχνιδιών που οργανώθηκαν.

Τα έξοδα για τη διαμονή και διατροφή των συμμετεχόντων στο σεμινάρια καλύφθηκαν από τον προϋπολογισμό του Π.Μ.Σ.

Facebook
Scroll to Top